Ansøgning om at komme med i Køkkentjansen 2020/2021

 Gældende for efterskoleregionerne Nordjyske, Midt- og Vestjyske + Sydøstjylland

 

 

Læs alt materialet igennem, inden I ansøger.

 

 

START MED AT SE VIDEOEN 
...OG BLIV SKARPERE PÅ KØKKENTJANSEN

 

 

 

 

KØKKENTJANSEN FOR EFTERSKOLER

 

 

Køkkentjansen fokuserer på viden om og interesse for mad, måltider og håndværksmæssige køkkenfærdigheder, når efterskoleeleverne er med i køkkenet.

 

Målet med projektet er at øge den unge generations lyst og kompetencer indenfor madlavning. Det gøres gennem en række kurser, hvor efterskolernes køkkenmedarbejdere vil blive klædt på til at lave en sjov, pædagogisk og madfaglig køkkentjans med eleverne i centrum.

 

Kurserne er skræddersyet med fokus på den daglige køkkentjans og planlægning af elevaktiviteter på efterskolerne. Kursernes indhold varierer og har til mål at styrke køkkenmedarbejdernes kulinariske og pædagogiske kompetencer, så de efterfølgende kan fungere som kulinariske vejledere for efterskolernes elever. Kurserne løber over fem gange og udover den fysiske deltagelse, så får man som deltager også adgang til inspirationsmaterialer til afvikling af selvstændige elevaktiviteter, samt løbende besøg, rådgivning og sparring. 

 

Som deltager i Køkkentjansen får I:

  • Fem skræddersyede kurser med pædagogisk og kulinarisk indhold. Kurserne vil have fokus på den daglige køkkentjans og planlægning af elevaktiviteter på efterskolen.

  • Inspirationsmaterialer til afvikling af selvstændige aktiviteter.

  • Løbende besøg, rådgivning og sparring.

 

Det første kursus er et to-dages kursus med overnatning og afholdes i Jylland i uge 24, 2020. 
De fire øvrige kurser er individuelle en-dags kurser og afholdes fra september 2020 til april 2021. 

 

Det er elevholdet for 2020/2021, som er omdrejningspunktet for alle kurserne.

 

I kan finde yderligere information om kursusdatoer og kursusindhold her: 

 

 

Kursusoversigt

 

 

 

HVEM KAN ANSØGE?

 

Alle efterskoler i efterskoleregionerne Nordjyske, Midt- og Vestjyske og Sydøstjylland kan ansøge om at deltage i år 2020/2021.

 

Der er plads til ca. 24 efterskoler hvert år. I 2018/2019 var det Fyn og Sjælland, mens det i 2019/2020 var Midt- og Østjyske samt Syd- og Sønderjyske, som kunne ansøge.

 

Ansøgerne udvælges som udgangspunkt efter ”først til mølle”-princippet. Vi ønsker, at skolerne skal bestå af en mangfoldig vifte af efterskoler, derfor udvælger vi også skolerne ud fra forskellig type, værdigrundlag, størrelse, samt stor og mindre erfaring med køkkenpædagogik.

 

I TVIVL OM JERES EFTERSKOLEREGION?

 

 

 

DET SKAL I VIDE

 

For at få det fulde udbytte af forløbet kræver det engagement, opbakning og samarbejde fra hele skolen at være med i projektet. Det er derfor vigtigt, at der internt hos efterskolerne bliver forventningsafstemt, inden man ansøger om at deltage. Det er nødvendigt, at køkkenmedarbejdere og ledelse sammen beslutter, om der er et fælles ønske om være med.

 

 

Hvad kræver det af efterskolen?

  • Der skal altid deltage minimum to køkkenmedarbejdere i alle kurser. Vi anbefaler dog, at alle køkkenmedarbejdere deltager i de planlagte kurser i løbet af det år, hvor forløbet kører, da det giver det bedste udbytte for skolen.

  • Det må forventes, at der op til kurserne kommer små opgaver, som skal forberedes inden.

  • I skal på efterskolen selv afholde minimum to elevaktiviteter, bestående af f.eks.:
    En kulinarisk temadag og et afsluttende værtskabsarrangement. 
    Alt sammen med eleverne. Aktiviteterne vil blive præsenteret og forberedt på kurserne.
     
  • Som efterskole binder I jer for et helt skoleår. I skal derfor være indstillet på at afsætte de ressourcer, som det kræver at være med hele året.

  • Efterskolens forstander skal deltage i ca. to timer ved det første kursus i uge 24.
    Dette er for at sikre en fælles forståelse og forankring af forløbet. 

 

Hvis der opstår yderligere spørgsmål, kan I finde svar på de oftest stillede spørgsmål her: 

 

 

Spørgsmål og svar

 

 

Da vi kun har plads til ca. 24 efterskoler, skal køkkenmedarbejdere og skolens ledelse sammen skrive en kort motiveret ansøgning, som bl.a. vil danne grundlag for udvælgelsen (maks. en halv side).

 

 

 

 

DET MED SMÅT

 

Det koster ikke noget at deltage i Køkkentjansens kurser, men efterskolerne skal selv dække udgifter til vikartimer, transport og tid til planlægning i forbindelse med kurserne, samt udgifter ved elevaktiviteter på skolen.

 

Det er vigtigt, at I som efterskole er indstillet på at indgå i en indsats, som lige dele giver, udfordrer og kræver nogle ressourcer af jer. 

 

Indsatsen for den enkelte efterskole varer et år, men det forventes, at I som efterskole arbejder på at opnå langsigtet forankring.

 

Alle efterskoler får svar på ansøgningen i slutningen af december 2019.

  

 

Har I set videoen og læst ovenstående?

Så kan I ansøge ved at klikke på piskeriset herunder.

 

Der er ansøgningsfrist den 6. december 2019.

 

 

 

LAD OS SNAKKES VED!

 

Har I spørgsmål til projektet eller vil I gerne vide mere om forløbet?

 

 

I finder svar på de oftest stillede spørgsmål her:

Spørgsmål og svar

 

Find desuden yderligere information her:

 www.køkkentjansen.nu 

 

Tøv ikke med at skrive eller ringe til os: 

Skriv en mail til koekkentjansen@madkulturen.dk

eller kontakt Georgie på tlf.: 50 98 27 08