Arrangementet

Temadag om Genforeningen – Venskab, fjendskab og foregangsland?

For 100 år siden blev den nordlige del af Sønderjylland igen en del af Danmark. Det skete på baggrund af en demokratisk afstemning i 2 zoner, hvor befolkningen skulle stemme om de vil til Danmark eller Tyskland.  I valgkampen var valgplakaterne en vigtig brik, og et af dagens oplæg fokuserer på disse og de følelser og drømme, der knytter sig til dem.

Den dansk-tyske grænse er senere blevet fremhævet som et forbillede for, hvordan man løser en national konflikt, håndterer forskelle og accepterer mindretal på hver side af grænsen. Temadagen sætter fokus på, hvad grænsen skiller og hvordan man lever med mindretal. Hvilke centrale milepæle kendetegner grænselandet i de 100 år, der er gået og består formlen for sameksistens af både venskaber og konflikter? 

Dagen består af tre oplæg (ca. 45 minutter-1 time) og mulighed for spørgsmål, drøftelser, masser af materiale samt fælles workshop med kolleger fra gymnasieskolen.

Temadagen afholdes på Alsion i Sønderborg.

 

   

Målgruppe: Undervisere i samfundsfag, historie, dansk og tysk.


Tid og sted: 27. august, kl. 09.30-16, Campus Sønderborg, Alsion 2, 6400 Sønderborg

 

Undervisere: lektor ved Institut for grænseregionsforskning Martin Klatt, lektor ved Institut for Historie, Thomas Wegener-Friis samt leder af Plakatmuseet, museumsinspektør Elsebeth A. Schanz

SDU - Campusvej 55 - 5230 - Odense M - 65501856 - lund@sdu.dk