Regionalkursus Nordjylland 1. april 2020

Kl. 12 – 13.30: Møde den nye fagkonsulent i dansk Nicolai Rekve Eriksen

Spørgsmål kan sendes til undertegnede: cni@hfvucnord.dk

 

Kl. 13.30-13.45: Pause

 

Kl. 13.45-16.00: Camilla Aaquist og René A. Christoffersen: ”Slå tonen an” (inklusive kaffepause)

 

Med de nye skriftlige genrer i dansk er ”den personlige stemme” indført som et nyt tiltag. Mange synes at det er et spændende, men også udfordrende tiltag. På Dansklærerforeningens årsmøde var der flere der ønskede at ”den personlige stemme” blev taget op på et regionalmøde. Jeg har fået Camilla Aaquist og René A. Christoffersen til at komme at fortælle bl.a. om den personlige stemme. Se manchetten herunder.

 

Slå tonen an! 

“Har du også prøvet at få en stil tilbage, der ligner et barn med skoldkopper? Det har jeg i hvert fald, og det er den mest frustrerende følelse i verden. At få at vide af sin lærer at det var en fin aflevering, men der var bare alt for mange kommafejl, er som at få en vaccination der ikke har nogen virkning.”

 

Med disse ord etablerer en elev fra 2g allerede i anslaget både vinkel og personlig stemme i sin debatterende artikel om skriftlig korrekthed. Det semantiske skema med overbegrebet sygdom fungerer som tekstens billedplan og fremhæver således elevens synspunkt. Derudover skaber skemaet en rød tråd, idet eleven kan indflette ord fra skemaet undervejs i artiklen. 

Det semantiske skema er blot et af flere instrumenter - sammen med eksempelvis scenarier og stilfigurer - som eleverne kan spille på når de skal slå tonen an i skriftens strengeleg.

Workshoppen vil veksle mellem ideer og øvelser til det systematiske arbejde med semantiske skemaer og scenarier i elevernes skriftlige produktioner - og praktisk arbejde, hvor deltagerne selv bliver udfordret med kreative opgaver. Opgaver der peger mod eksamensgenrerne, og som deltagerne kan tage med hjem til eleverne. 

 

Camilla Aaquist og René A. Christoffersen er lektorer i dansk og dramatik ved henholdsvis Odense Katedralskole og Gammel Hellerup Gymnasium.

 

Sted: VUC & hf Nordjylland, På sporet 8, Aalborg (tæt på banegården og lige ved siden af Kennedyarkaden) Lokale 0.35 (til venstre når man kommer ind i VUC-bygningen)
Tid:
1. april kl. 12-16.00
Pris:
350 kr. Prisen er anført ekskl. moms

Tilmelding: Dansklærerforeningen: www.Dansklf.dk

Claus Nielsen (Regionsrepræsentant i Nordjylland)

Dansklærerforeningens Hus - Rathsacksvej 7 - 1862 - Frederiksberg - 33790010 - dansklf@dansklf.dk