Bliv klogere på osteoporose og stofskiftet

Kursusnummer: 9211320

 

Hver 3. kvinde og hver 8. mand rammes af osteoporose. Osteoporose kan for den enkelte medføre stærkt forringet livskvalitet. Almen praksis spiller en stor rolle i samfundet og for den enkelte i opsporing af disse patienter. Vi kan være med til at gøre en forskel, der batter noget.

 

Patienten kan med rette vejledning og behandling hjælpes til at bevare knogler, der holder sig stærke betydeligt længere. De kan undgå brud og sammenfald, og derved undgå mange smerter.

 

Indhold og form

 

Om formiddagen vil du:

  • Få øget til kendskab til t-scoren. Hvad betyder det?
  • Få svar på nedenstående spørgsmål:
  • Hvilke patienter skal opspores?
  • Hvordan kan man vejlede til knoglevenlig livsstil?
  • Hvornår skal patienten have medicinsk behandling?
  • Hvilken type behandling?
  • Hvilke bivirkninger kan patienten opleve?

 

Du vil få en skabelon præsenteret, som kan danne grundlag for en konsultation om osteoporose.

 

Stofskiftet har stor betydning for at vi kan fungere som menneske. Mange af vore patienter oplever imidlertid et stofskifte, der er ude af trit. For at kunne leve et normalt liv er det vigtigt med den rette vejledning og behandling af stofskiftet.

 

Ca. 10% af danske kvinder vil i løbet af deres liv opleve ubalance i stofskiftet. Almen Praksis håndterer langt størstedelen af disse patienter. Som praksispersonale har du sikkert ofte oplevet at skulle give svar på Thyrotropin (TSH).

 

Om eftermiddagen vil du:

  • Lære symptomerne på et stofskifte i ubalance at kende
  • Lære at forstå, hvad stofskifte er. Hvorfor det er så vigtigt for os mennesker, at det er i balance
  • Lære om behandling af hypothyerose.

 

Formålet med kurset er at du får opgraderet din viden, så du bliver i stand til at kunne varetage konsultationer, hvor du giver svar til patienten på dexa-scanning eller svar på en TSH-blodprøve. Du vil få øget din selvstændighed i disse konsultationer og dermed kunne aflaste lægen.

 

Der vil være oplæg og arbejde i mindre grupper. Vi lægger op til at man bruger læringspartnere. Undervisningen vil omfatte brug af sygehistorier.

 

Der undervises ud fra nogle sygehistorier. Vi gennemgår det teoretiske omkring stofskiftet med fokus på hypothyerose. Der vil være undervisning i den medicinske behandling. Virkning og bivirkninger. Forslag til hvordan man opstarter medicinsk behandling. Vejledning i, hvor hyppigt man kontrollerer med blodprøve i optitrering af medicin.

 

Målgruppe

Praksispersonale med godt kendskab til kroppens anatomi og fysiologi, der gerne vil have øget viden og kompetence til anvendelse i konsultationer med patienter, hvor det er relevant at undersøge for og eventuelt behandle osteoporose og stofskiftelidelser.

 

Underviser

Pia Eiken, Overlæge Ph.d., Endokrinologi

 

Kursusleder

Jeanne Ørvad Vium, konsultationssygeplejerske

 

Tid & sted
29. oktober 2020, Hindsgavl Slot, Middelfart

Kurset afholdes fra kl. 9.00 - 16.00 med ankomst og morgenbrød/kaffe fra kl. 8.30

 

Tilmeldingsfrist

29.august 2020

 

Efter endt tilmeldingsfrist kan der forekomme ledige pladser. Dette vil fremgå af hjemmesiden. Ønsker du at tilmelde dig kurset efter endt tilmeldingsfrist, skal du kontakte kursussekretariatet på kurser.plo@dadl.dk

 

Pris

Kr. 3.300,-

Betaling af kurset sker med Visa/Dankort eller MasterCard ved tilmelding